Un viaje a La Antigua

783Camionetas ready for business /// Camionetas dans leurs starting-blocks

784Café Bohème, owned by a young French couple who meant to travel Latin America seven months, ended up staying in Guatemala all seven, and have since opened up this charming café in Antigua. Top-notch sandwiches, smoothies, and coffee. /// Café Bohème, tenu par un jeune couple de bordelais qui étaient partis voyager en Amérique Latine pendant sept mois, sont finalement restés au Guatemala pendant ces sept mois et ont depuis ouvert ce charmant café à Antigua. De très bons sandwiches, smoothies et cafés.

785

786Parque Central

787

We headed out to Antigua, Guatemala, the picture-perfect colonial town with cobbled streets, colorful homes, churches in ruins (as well as plenty in operation), tour agencies at every corner, and a steady flow of gringos. As was Santa María the looming figure over Xela, Volcán de Agua towers over Antigua at 3,760 meters (12,336′) making it into the background of all the photos and paintings of the city. Present-day Antigua was founded in 1541 but was largely destroyed by an earthquake in 1773 leaving it to be something of an open-air architectural museum. Many of the major structures and monuments have been preserved as ruins, the impressive churches and magnificent buildings dating back to the Spanish empire.

789

Nous sommes partis en direction d’Antigua au Guatemala, une cité coloniale que l’on croirait directement tirée d’une carte postale avec ses rues pavées, ses façades colorées, ses églises en ruines (ainsi que plein d’autres toujours sur pied), ses agences de tourisme à chaque coin de rue et son constant flot de gringos. A l’instar de Santa María qui domine la ville de Xela, Volcán de Agua surplombe Antigua de ses 3760 mètres, apparaissant ainsi en arrière-plan de toutes les photos et peintures de la ville. L’Antigua d’aujourd’hui a été fondée en 1541 mais a été en grande partie détruite par un tremblement de terre en 1773 qui a transformé la ville en musée architectural à ciel ouvert. De nombreux édifices ont été préservés à l’état de ruine, les impressionantes églises et autres magnifiques bâtiments datant de l’Empire Espagnol.

791

790Walled-in wild garden /// Jardin sauvage emprisonné

792Santa Rosa

795La Merced

796Trees in buildings /// Bâtiments arborés

821We were thoroughly impressed with the cooler-on-head balancing. /// Nous avons été vraiment impressionnés par l’aisance avec laquelle cette femme transportait la glacière en équilibre sur sa tête.

797Iglesia y Convento de la Compañía de Jesús

798Iglesia y Convento de la Compañía de Jesús peaking over the wall of the Centro de Formación de la Cooperación Española, Volcán de Agua in the background. /// Iglesia y Convento de la Compañía de Jesús dépassant au dessus du Centro de Formación de la Cooperación Española, Volcán de Agua en arrière-plan.

800

801

802Centro de Formación de la Cooperación Española

DCIM100GOPRO

804Full moon from our rooftop terrace /// Pleine lune depuis notre terrace

805We took a ½-day tour to the Filadelfia Coffee Resort just outside Antigua; here we have the coffee nursery. /// Nous avons visité la plantation de café Filadelfia juste en dehors d’Antigua ; là c’est la pépinière des plants de café.

806

807They explained an interesting practice they have of breeding Arabica and Robusta coffee plants. The idea is to combine the strength and depth the Robusta roots with the finesse of the Arabica flavor. You can see the clear/white bandage that is holding together the implantation. /// Ils nous ont expliqué leur technique particulière qui consiste à croiser les plants de café Arabica et Robusta. L’idée est de combiner la ténacité et la profondeur des racines Robusta avec la finesse et la qualité gustative de l’Arabica. Vous pouvez voir au milieu de la tige ce qui s’apparente à un bandage blanchâtre ; c’est l’endroit où se trouve la jonction entre la racine Robusta et le greffon Arabica.

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPROTaking a ride from the nursery to the more mature coffee plants /// Transport entre la pépinière et les vastes champs de plants de café matures

808The red bean is ready for harvest /// Le grain de café rouge est prêt pour la récolte

809We were encouraged to find a few red beans /// On nous a invités à trouver quelques grains mûrs

832When you squish the red bean, this glucose-y green bean emerges; this is what is cleaned, fermented, and then dried to prepare for roasting. /// En écrasant légèrement le grain rouge en sortent deux graines pleines de glucose qui vont ensuite être fermentées, lavées, séchées puis torréfiées.

810Dried and ready for roasting /// Grains secs et prêts pour la torréfaction

811Bags that hold 150lbs of coffee and the scale /// Sacs de 150 livres (68kg) de café et balance

812Where the roasting and toasting happen /// Là où la magie de la torréfaction a lieu.

813Bird of Paradise /// Oiseau du paradis

817Statue and pigeon whisperer – Iglesia San Agustin Church /// Statue qui murmurait à l’oreille des pigeons – Iglesia San Agustin

818We had a real craving for sushi, having realized we had been without for three months, that was satisfied in Antigua. /// Après avoir réalisé que nous n’avions pas mangé de sushis pendant plus de trois mois, l’envie ressentie à été trop forte et nous avons succombé à la tentation à Antigua.

814We could see the very-active Volcán de Fuego from the rooftop of our hostel. During the day we could see poofs of smoke every 20 minutes or so, and by night you could see lava shooting up before tumbling down the volcano. The silhouette to the right is Acatenango which Julien would climb within three weeks’ time. /// Nous pouvions voir le très actif Volcán de Fuego depuis la terrace de notre auberge. Durant le jour nous observions des panaches de cendre s’élevant dans le ciel toutes les 20 minutes, et à la nuit tombée nous pouvions voir la lave expulsée à la verticale avant de dévaler les pentes du volcan.

788The facade of the church San José looks out over the Parque Central. Within are the ruins of San José, an immense cathedral damaged in the earthquakes of 1717 and 1751, ultimately brought down by the earthquake of 1773. /// La façade de l’église San José donne directement sur le Parque Central. De l’autre côté se trouvent les ruines de San José, une immense cathédrale d’abord endommagée par les tremblements de terre de 1717 et 1751 avant d’être dévastée par le séisme de 1773.

819

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

820

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

For a short video of our time in Antigua, click here. /// Pour une courte vidéo de notre passage à Antigua, cliquez ici.

And so concludes our second stop through Antigua. Next step, the ruins of Copán, Honduras!

Et ainsi se termine notre second passage à Antigua. Prochain arrêt, les ruines de Copán au Honduras !

Advertisements

3 Comments

Add yours →

  1. J’ai beaucoup aimé la rangée de camions ! Superbes couleurs ! Ce qui surprend aussi, c’est de voir se cotoyer les bâtiments neufs et les anciens édifices. Bisous.

    Like

  2. I had no idea there was such a thing as a cross between arabica and robusta… i tried to find about it but did not find anything. First of all are you sure you understood the spanish you were hearing ? 😉
    Second, if so, even though it may be kinda late, would you know the name, brand…. Or is it just something experimental ?
    and that cofé Boheme place … looks really like something I would do ! 😀
    take care,
    s – coffee amateur

    Like

    • The “arabusta” crossing concept was new to us too. We were told by our guide that it’s a very specific technic developped at this coffee plantation, la finca Filadelfia. They sell their coffee internationaly (needless to say for business reasons Guatemala gets very little amount of it) under the brand name RDalton. That was all explained in a perfect tourist oriented spanglish.
      The Café Bohème was indeed a super cute place. Some dream business to be running that we come across from times to times.
      Hasta pronto !
      Ju

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: